#023 Groc i rodó

IMG_20180414_181642_713Barrajoanjo

Ell té un secret. Un secret que ens descobreixen la Muriel Villanueva i el Ferran Orta a Groc i Rodó; un àlbum il·lustrat que és un regal. El secret, el secret d’Ell, és un núvol a sobre que fa que les oportunitats semblen sinistres, que fa que les maletes esdevinguen presons, que li fa empetitir-se en el trajecte, que fa que les distàncies siguen tortuoses. Un secret que l’omple de vergonya, de solitud, de tristesa, d’aquell sentiment d’incomprensió que en la infantesa —aquesta infantesa que se’ns allarga— ens resulta(va) insuportable. Un secret que se li dispara a les nits, que l’aïlla dels altres, que el fa naufragar, que fa que els somnis esdevinguen malsons, que la realitat es tenyisca del color groc de la seua amenaça. Un secret que és una càrrega, una presó. Un secret que en fer-se públic descobreix que comparteix amb uns altres com ell, que també viuen amb un núvol a sobre, que també se senten sols i aïllats, que també es mengen la tristor a cullerades de silenci.

Groc i rodó ens convida a una història sense pretensions: senzilla i dolça, que ens desperta el riure. Però també amarga i brutal. Una història que, amagada en les delicioses il·lustracions del Ferran Orta, admet una lectura més adulta on Ell som nosaltres. Una lectura on apareixen les nostres pròpies pors, els nostres propis secrets, les nostres cambres tancades. Quina sort ser xiquet i poder estendre al sol el llençol de la pena com una bandera, com una declaració i veure que no estem sols, ni som petits, ni —afortunadament— som perfectes.

BarraMercè

Groc i rodó és un àlbum il·lustrat per fer pensar els més petits en les seues pors i ajudar-los a superar-les. Una por que en el cas concret del protagonista és fer-se pipí en el llit durant les colònies d’estiu.

Amb unes il·lustracions realistes i amb el color groc com a protagonista veiem com el xiquet, que no té nom i això el fa més universal, va passant pàgina rere pàgina de l’angoixa, la por i la solitud a sentir que allò que li succeix no té res de dolent i que, al capdavall: “pel que sembla, ningú és perfecte”.

Muriel Villanueva, escriptora, i Ferran Orta, il·lustrador, han creat un àlbum senzill, directe i tendre sobre un tema tabú pels nens i nenes. Una història que ens ajuda, a tots i totes, a reconciliar-se amb els nostres temors durant la infantesa.

Torna

Anuncis